Перейти к содержанию

Мартышка + медведь = эстонский + физкультура?

Не отрицаю, такое действительно было:

«Стальнухин сравнил реформу русских школ со скрещиванием мартышки и медведя

Депутат Рийгикогу Михаил Стальнухин заявил, что русской молодежи преподают эстонский на уроках биологии и математики. В качестве сравнения он привел пример из области зоологии и генетики.

Выступая перед Рийгикогу, центрист Стальнухин привел в пример, что если кто-то хочет получить породистого щенка, он сводит двух собак. «Во имя этой цели он не скрещивает мартышку с медведем, это было бы весьма хлопотно и абсолютно бесперспективно», — заявил он, выразив свое удивление тем, что на уроках биологии, математики и истории учат эстонский язык и хотят сказать, что тем самым можно улучшить его знание.

«Эстонский язык, открою вам страшную тайну, надо учить на уроках эстонского языка. А для этого у русских школ достаточно возможностей. На уровне основной школы дается 1050 часов, а если взять вместе с гимназией и предметами по выбору, то около 1800», — заметил он».

И, в целом, все новостные сюжеты на эту тему соответствуют действительности. Но есть нюанс: высказанное с трибуны Рийгикогу было пояснением – почему десять депутатов парламента организовали группу поддержки преподавания эстонского языка как иностранного. А именно – мы хотим, чтобы Минобр занимался проблемой повышения качества преподавания государственного на уроках эстонского, а не на физике, например. Никому ведь не приходит в голову ради улучшения физической формы выпускников, что тоже очень важно для их будущей жизни, заставлять их заниматься физкультурой на уроках физики.

Для интересующихся – полный текст выступления из стенограммы Рийгикогу за 30.05.2011:

«Palun, kolleeg Mihhail Stalnuhhin!

Mihhail Stalnuhhin

Aitäh, proua juhataja! Lugupeetud kolleegid! Ma räägin teile üsna lihtsalt ära arusaadavaid asju. Näiteks, kui keegi soovib korralikku tõukutsikat, siis panebki ta kaks koera kokku. Ta ei hakka selle eesmärgi nimel kokku viima emast pärdikut ja isast karu, sest see oleks üsna tülikas ja absoluutselt ebaperspektiivne. Kui keegi soovib raketti kosmosesse lasta, siis ei pane ta selleks kosmonaute kohapeal hüppama vaid ehitab korraliku raketi. See kohapeal hüppamine on tülikas ja absoluutselt ebaperspektiivne. Kui keegi soovib autoga sõita, siis ei peaks ta seda kahest motorollerist konstrueerima, märksa kergem on lihtsalt auto osta või rentida. Vastupidi, motorolleritega on tülikas ja ebaperspektiivne. Samas jätkame seda rida.

Eksisteerib samas arusaamatu arvamus, et eesti keelt on vaja õppida mitte eesti keele tunnis vaid kuskil kõrval. Kosmonaut, kes hüppab raketi kõrval, pärdik ja ahv tõukutsika asemel. Bioloogia, matemaatika, ajaloo tunnis õpitakse eesti keelt ja tahetakse öelda, et sellega võib eesti keele tundmist parandada. Paraku see nii ei ole. See ei ole tõhus ja mingi progressiivne meetod. Eesti keelt, ma avan teile saladuse, on vaja õppida eesti keele tunnis. Ja selleks on vene koolis piisavalt võimalusi. Põhikooli tasemel 1050 tundi ja kui kokku võtta gümnaasiumiga ja valikainetega, siis umbes 1800.

Ja mulle tundub, et kui keegi ei tee sellist ettepanekut, et noh näiteks õppida matemaatikat inglise keele tunnis või vastupidi, õppida inglise keelt matemaatika tunnis. Keegi ei paku kehakultuuriga tegelda kuskil ajalootunnis – ei ole ju sellist! Mille poolest erineb situatsioon eesti keelega? Ma arvan, et lihtsalt see on ripakile jäänud, Haridusministeeriumis sellega, keegi ei tegele. See tähendab, et meie peaksime sellega tegelema. Me peame välja uurima, mistõttu üheksa aastaga tuhat tundi põhikoolis ei anna piisavat teadmist eesti keele vallas isegi B1 tasemel. Sest keskmine üle Eesti on umbes 60% ja need lapsed pärast lähevad Eesti gümnaasiumi, ütleme, eestikeelsesse gümnaasiumi 60%-ga. Nii et eesmärgil uurida, millega siis selles temaatikas tegeleb Haridusministeerium, mida ta on teinud viimase 10–20 aasta jooksul selleks, et venelased Eestis siiski omandaksid eesti keele, algatan ma täna eesti keele võõrkeelena õpetamise toetusrühma ja loodan, et te võtate aktiivselt osa selle tööst. Aitäh!

Esimees Ene Ergma

Suur tänu! Rohkem kõnesoove ei ole. Ja nüüd – istung on läbi!»

Комментарии

Опубликовано в рубрикеИнтеграцияИнтервьюОбзор прессыПарламент и правительство

Оставьте первый коментарий

Добавить комментарий

%d такие блоггеры, как: